simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Hvordan stoppe narkotikakrigene

«Kriminalisering har feilet; legaliseringer er det minst dårlige alternativet» – slik åpner The Economists lederartikkel i ukens The Economist. Argumentene er gode, og jeg har tillat meg selv å ta med noen av de viktige elementene jeg mener mangler i norsk narkotikadebatt:

The Economist konstanterer at siden første internasjonale forbud mot narkotikahandel, har det ikke vært noe som tyder på forbedringer. I 1998 ønsket generalforsamlingen i FN en «narkotikafri verden» gjennom å «eliminere produksjonen av opium, kokain og cannabis innen 2008». Et mål, ifølge The Economist, som er fullstendig ansvarløst – fordi det ikke kan oppnås.

Kostnadene ved forbudet kjenner de fleste til. Narkotikabaroner, penger til Taliban i Afghanistan, massive arrestasjoner av brukere, samt dødelige sammenstøt mellom politi og narkotikasmuglere – spesiellt i utviklede land. I tillegg er det disturbusjonskostnadene som avgjør prisen – ikke produksjonskostnadene. Å dumpe gift over kokablad-åkrer har liten effekt på gateprisen i vestlige land, nettopp fordi mark-upen mellom kokaåkrer og forbruker er enorm.

Heldigvis har fokuset den senere tid skiftet fra å fengsle brukere (den sittende amerikanske president kunne endt opp i fengsel for sitt blås), til å behandle narkotikaproblematikken som et helsespørsmål og skadereduksjon. Det er et steg i riktig retning, men gangsterproblemet vil fortsatt eksistere.

En legalisering vil fjerne gangstermiljøene og vri fokuset fra kriminalpolitikk til helsepolitikk. Myndighetene vil skattlegge og regulere narkotikahandel, og bruke pengene fra avgifter til forebyggende- og avrusnings-tiltak. Forskjellige narkotikun vil kreve forskjellige avgifter og reguleringer. Prisnivået på narkotika vil måtte balansere mellom å redusere etterspørsel på den ene siden, og redusere paralelle, svarte markeder og desperate metoder som prostitusjon og tyveri for å få råd til dosen.

En legalisering har også negative sider – men å med en gang tro at flere mennesker vil forbruke narkotika under et legalisert regime, er en forhastende konklusjon. USA og England har strenge regler, men likevel stort forbruk. Selv land med relativt lik kultur som Norge og Sverige er forbruket likt – selv om Sverige har mye strengere lover.

Forbudstiden har mange negative sider, spesiellt for de svake og fattige i verdens samfunn. En legalisering muliggjør et scenario som nettopp har fungert svært godt for tobakk – gjennom reguleringer og skattlegging klarer man å redusere forbruket og problemet. Dette kan også være løsningen for narkotika.

En glimrende kommentar fra The Economist! 🙂

Reklamer

12 mars, 2009 - Posted by | Society

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: