simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Ideen om samfunnstjeneste

Aslak Bonde mener ideen om samfunnstjenste er så god at den kan bli virkeliggjort selv om den ikke har mektige støttespillere. Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti mener også den er god. I Sosialistisk Venstrepartis nye Arbeidsprogram står det:

SV vil derfor innføre en kortere samfunnstjeneste hvor den vernepliktige kan velge mellom å tjenestegjøre i Forsvaret eller i en fornyet siviltjeneste rettet inn mot viktige samfunnsoppgaver.

Legg merke til formuleringen viktige samfunnsoppgaver. Kåre Hagen, førsteamanuensis BI, kan greie ut om ideen:

Militæret trenger stadig færre, mens omsorgssektoren skriker etter arbeidskraft. En samfunnstjeneste kan ta utgangspunkt i rammen som i dag ligger rundt siviltjenesten, eller man kan se for seg en tre måneders rekruttskole, der man får en grunnopplæring i å ta vare på eldre.

Samfunnstjensten skal derfor ta utgangspunkt i et behov for arbeidskraft i en spesiell sektor. Dette bør vel være suksessoppskriften på hvordan man skal få mer arbeidskraft! Litt som Mao sendte hele befolkningen ut for å utvinne stål, vil Norge i fremtiden kanskje sende titusenvis av ungdommer ut på eldresentre for å brødfø, dusje og vaske ukjente eldre damer og menn. Operasjefen forklarer: «For unge mennesker vil samfunnstjenesten være første nedbetaling på det man allerede har fått, nemlig tolv års skolegang».

Jeg fryser her jeg sitter, riktignok er det fordi jeg ikke har orket å hente en genser, men jeg ønsker å tro det på grunn av hva jeg leser. Argumentene for en samfunnstjenste er skremmende arrogante og det lyser lang vei en holdning som ikke tar hensyn til unge mennesker egne ønsker. Tanken om at enkeltindividet skal tjene myndighetene råder høyere enn at myndighetene bør tjene enkeltindividet. Å rettferdiggjøre tvangsarbeid i likestillingens og manglede ressurser i eldreomsorgens navn, er noe jeg aldri håper politikerne vil tenke på – uansett hvor god ideen er ifølge Aslak Bonde.

Et fritt Norge
Verneplikten har oppstått fordi det er nødvendig å kunne forsvare landet, og at den ufrihet man pålegger de som må tjene den er nødvendig for å kunne opprettholde en mer generell frihet i samfunnet. Den som i samme åndedrag vil klare å legge til at det er viktig å kunne dusje gamle damer for å opprettholde et fritt Norge, vil jeg veldig gjerne høre på.

Illusjon om billig arbeidskraft
Noe av problemet i omsorgssektoren er ressurser. Ofte hører vi om lave lønninger som gjør at de menneskelige ressursene er lave. Å tro at en samfunnstjeneste vil være en billig løsning på problemet overser en liten detalj. Unge mennesker vil bruke masse tid på dette. Å tro at de istedenfor bare ville sitte hjemme og se på tv er lite realistisk. Samfunnet som helhet vil tape mange tremåneder med universitetstudier, snekkerarbeid og andre planer unge mennesker legger for fremtiden sin. Det er dette som er den virkelige kostnaden.

Betale tilbake noe man ikke kan velge bort
At pliktarbeid skal fungere som en tilbakebetaling av tolv års skolgang (nå er det forresten tretten), er merkelig. For det første vil de trøtteste skoleelever også kalle skolen for pliktarbeid de ikke kunne si nei til. For det andre har de ikke inngått noen avtale om gjeld til samfunnet, man har ikke engang lov til å stifte gjeld som mindreårig. Det er foreldrene til alle elver i skolen i dag som ønsker å ha skolen, og det er de som betaler den. Da er det isåfall de som betaler tilbake sin skolegang i form av at de ønsker at den neste generasjon også skal få muligheten til en skole.

Forkjempere for samfunnstjenesten har ikke bare en svært dårlig ide, den er også ganske vanskelig å gjennomføre. Dersom ingen av de overstående argumentene fungerer, er det jo ikke noe problem å trumfe gjennom debatten allikevel: Menneskerettighetene. Tvangsarbeid som ikke involverer verneplikten strider mot menneskerettigheten. Og de er vel ingen som tør å utfordre?

Aslak Bonde tror samfunnstjeneste ikke har kommet på grunn av politikernes latskap, jeg håper å tro at det er fordi ideen er så forferdelig dårlig. Vi bør prøve å minimere tvangen i samfunnet, ikke øke den.

Reklamer

18 april, 2009 - Posted by | Civil Liberties, Society

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: