simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Kosmetikkpolitiet

Politiet i Oslo skal gjøre det igjen – de vil rydde gatene for narkomane. Kjøp og salg av narkotika skal ikke skje åpenlyst i Oslo. «Hele Oslo politidistrikt kommer til å bli involvert for å få fjernet de åpne brukermiljøene», uttaler stasjonssjefen på Grønland.

Denne strategien har blitt prøvd før. Med jevne mellomrom flytter politiet det kosmetiske problemet rundt i byen. Fra plata og til trappene utenfor Sentralstasjonen, og et lite opphold ved Stortinget tidligere i år. Jeg tror konklusjonen er ganske klar fra disse aksjonene; politiet får ikke ned antall åpne brukerdoser. I beste fall vil de klare å gjøre det til et problem folk flest ikke ser.

Det viktigste i denne debatten er kanskje å formulere problemet klart og presist. Når man formulerer et problem er det viktig å gå til årsaken på problemet, og ikke foreslå mulige tiltak. Moralske interesseorganisasjoner prøver ofte å formulere problemet som harmoniserer med sitt grunnsyn, som Ungdom Mot Narkotika, som prinsippielt er imot rusmidler. Dette kan skape problemer når man senere vil hjelpe til. Så langt tror jeg problemet kan uttales slik: Mange mennesker som bruker narkotika ønsker å leve livet sitt annerledes. Narkotikaen alene er ikke nødvendigvis det største problemet for alle mennesker. Den sosiale stigmaen og de ekstremt høye prisene som presser folk til kriminalitet kan ikke utelukkes. Dersom noen mennesker ønsker å leve et liv med narkotika, og klarer seg ellers, bør det ikke være noen grunn til å nekte disse dette.

Å forby handlinger vi ikke liker er ikke alltid ekvivalent som å utrydde bruken. Vi må begynne å se på problemet som et helseproblem, ikke et problem som jurister og politi skal håndtere. Å prøve ut sprøyterom og andre utradisjonelle behandlinger er viktig. Legemiddelassistert behandling kan være en løsning for noen. Å behandle andre problemer er vel så viktig som narkotikaen selv. Det sosiale stigmaet ved å alltid være på kant med loven er belastende for flere. Å avkriminalisere narkotika er derfor viktig for å heve statusen til narkomane. Dette vil i tillegg slå bena under et stort nettverk av illegale markeder som i stor grad finansierer verdens gangstermiljø.

En ting er hvertfall sikkert, Oslos kosmetikkpoliti vil gjøre lite i kampen mot et liv ved Plata. De kan i beste fall fjerne problemet fra folk flests øyne.

Reklamer

19 mai, 2009 - Posted by | Welfare | ,

15 kommentarer »

 1. «politimesteren har sagt at nok er nok».
  Imens politimesteren bor på vestkanten unna all form for uteliggere som vi her i hjertet av Oslo ser, HVER DAG, skal han nå PLUTSELIG være «fed up» med narkisene.

  BULLSHIT.
  Hvorfor denne plutselige interesser for å vaske opp i gatene våre?
  EUROVISION skal jo holdes med VELDIG stor sannsynlighet i Oslo. Og jeg oppfordrer alle narkomane, absolutt ALLE i Oslo til å paradere gatene som dere normalt gjør, og gjorde da jeg gikk på tur med lillesøster opp og nedover gatene en varm lørdag.

  Og til deg Politimester, ekke vits i å «ta ut søppla» når du får gjester! det viktigste er å ha en like ren bolig når du er helt alene hjemme også!

  Derfor, på tross av jo mye jeg misliker dere narkomane, så er dere MER ENN VELKOMMEN til vår kjære, kjære, åh så kjære Oslo BY den 22.mai 2010!!!

  Kommentar av Ariana | 19 mai, 2009

 2. enig, bra innlegg.

  Kommentar av Eivind Leknes | 19 mai, 2009

 3. Nå må det jo sies at politiet ikke finner på disse tingene sjæl serru… De er statens maktapperat, og følger de ordre og pålegg de får av regjeringa, så hvis dere skal være sure på neon, vær sure på regjeringa. De bruker politiet til å løse et problem som burde løses av helsetjenesten og sosialtjenesten. Dette har de gjort i alle år. Send politiet etter dem, istedet for å opprette tiltak som faktisk hjelper de narkomane.

  Jeg kjenner flere politifolk, og tro meg, de er alle lei av denne politikken. De vet så godt at det nytter ikke å dra inn en narkoman, å bøtelegge han. De har ventet i årevis på at politikerene skal gjøre tiltak som nytter. Som det står nederst i artikelen

  «Stølen, som tidligere har etterlyst tiltak fra Oslo kommune og helsemyndighetene, håper at helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hansens løfte om økt innsats for de narkomane på sikt kan føre til konkrete tiltak.»

  Jeg har ingenting i mot narkomane. De narkomane i Oslo er landets svakeste innbyggere og de bør følges opp og behandles med mye større respekt enn de som skjer i dag…
  Derimot er det en glede å se at politiet tar selgerene og importørene, politiet kan gjerne gjøre livet til et helvette for de gutta!

  Kommentar av Guttorm | 19 mai, 2009

 4. Nå har politiet i Oslo igjen satt seg fore å «rydde opp» de åpne rusmiljøene i Oslo by. Alle som vet noe, er jo fullstendig klar over at dette kun er et spill for galleriet slik at det ihvertfall ser ut som om politiet gjør noe med rusproblemet.

  Virkeligheten er dessverre en helt annen. Det er dokumentert og påvist gang på gang at disse aksjonene kun vil føre til at miljøet går under jorden. En av de dokumenterte konsekvensene av dette er igjen økt nyrekruttering til heroin-miljøet! Dette er politiet fullt klar over, og uteseksjonen i Oslo har ved flere anledninger fortalt om dette i nyhetene i kjølvannet av Politiets «vellykkede» aksjoner. Man kan nesten undre seg på om dette er et tiltak for å sørge for sin egen fremtidige sysselsetting?

  I tillegg vet Politiet, i likhet med de fleste andre av oss, at dette slett ikke er noen som helst form for løsning på problemet. I løpet av et par uker vil junkiene igjen etablere nye møtesteder. Så, om et år eller to, etter noen ubehagelige avisoverskrifter, vil Politiet igjen aksjonere, osv osv…ad nauseam.

  Det er et statistisk faktum at Amsterdam, hvor cannabis er avkriminalisert, i årevis har hatt en lavere andel cannabisbrukere i alderen 20-30 år enn Norge har. Det er et statistisk faktum at etter 40 år med «krig mot narkotika» er resultatet mere, sterkere, og billigere dop enn noensinne!!! Ville man godtatt en økonomisk politikk som slo feil år etter år i 40 år? Ville man godtatt en slik feilslått politikk på noe som helst annet felt i 40 sammenhengende år? Neppe. Grunnen til at dette fremdeles godtas av den jevne borger, er at den jevne borger tror på det Politi og myndigheter forteller ham/henne. Dessverre er fryktelig mye av dette halvsannheter og upresisheter som blir fordreid for å høres mest mulig illevarslende ut for en ukyndig person. Den medisinske sannheten er faktisk at alkohol er et av de sterkeste og mest nedbrytende rusmidler som er kjent!

  I Norge er det enda ikke lov til å dyrke industriell hamp, fordi det er klassifisert som et rusmiddel til tross for at det i virkeligheten ikke kan brukes til å ruse seg på! I hele EU, også i Sverige, er dette lovlig å dyrke. Det er en plante med egenskaper ingen andre planter har, med f.eks. fiberstyrken i hamp. Den er særdeles miljøvennlig da sprøyting er fullstendig unødvendig, og et mål hamp gir samme mengde papirmasse som 4 mål skog. I tillegg vokser det opp igjen kjapt. En skog trenger 50 år!

  Den eneste måten å få kontroll over narkotikaproblemet på, er ved å legalisere og sette det under statlig kontroll. Det man i virkeligheten hittil har gjort er å gi denne driften til organiserte kriminelle som har gjort enorme mengder penger på denne gavepakken fra politikerne. Ved å innføre legale kanaler, vil staten heller tjene gode penger på dette. Samtidig vil brukerne være sikret trygge rusmidler med forutsigbare konsentrasjoner til en overkommelig pris. Politiet ville fått frigjort enorme ressurser til virkelig politiarbeid, ran og innbrudd ville synke drastisk, osv osv… Men det er kanskje ikke Politiet så sugen på? Hvem vil vel sage av greina de sitter på? Jeg er stygt redd det er her hunden ligger begravet. I tillegg til at hamp utgjør en skremmende konkurrent for mange bransjer, som olje (man kan lage metangass av hamp), bomull (hamp er langt sterkere og mer slitesterkt enn bomull, og utarmer ikke jorden slik bomull gjør), skogbruk (se ovenfor om hamp og papirmasse), osv osv…

  Den beste måten å bekjempe unødig rusbruk på er ved opplysning, ikke vold! Med opplysning tenker jeg heller ikke på propaganda, men saklig, nøktern opplysning. Om disse opplysningene ikke er nok til å skremme en person fra å ta dop, er kanskje ikke dopet farlig nok til å forby heller?

  Kommentar av euqid | 19 mai, 2009

 5. Flytte dem hvor da…?
  – Moss
  – Finnmarksvidda
  – Sverige
  – Danmark
  – Åna Sira
  – Lofoten
  – Valdres
  – Harangervidda
  – Dovrefjell
  – Bergen
  – Svalbard
  – Jan Mayen

  Kommentar av Ola Nordmann | 19 mai, 2009

 6. Dette er jo med andre ord å feie problemet under matta.
  Det er jo der fremdeles! Den eneste måten å få bukt på problemet er å legalisere alt som har med rusmidler å gjøre, men å skape gode rutiner rundt kontroll av hva som finnes.

  Narkomane burde være på et eget sted, hvor de får stoffet de trenger, samt mat og husly. Og selvfølgelig, trente medisinere som hjelper dem. Dette ville umiddelbart føre til at langerne ikke har noe marked lenger og dermed er de borte og kan ikke tjene penger på disse stakkarene.

  I det lengre løp vil dette også føre til langt mindre narkomane da det ikke er «tøft» med dop lenger siden det for det første, er sinnsykt vanskelig å få tak i i det svarte markedet. Mindre sterke stoffer som hasj og marijuana må jo også selvfølgelig legaliseres og selges via statlige instanser. Dette er da den ENESTE måten å få kontroll på. I dag er det NULL kontroll og mørketallene er det ingen som har oversikt over.

  Kommentar av Vegard | 19 mai, 2009

 7. Det er jo ikke politiet som bestemmer dette. Det er regjeringen/kommunen. Politiet må bare gjøre som de får beskjed om.

  Kommentar av hei | 19 mai, 2009

 8. Bra, Simen!

  Kommentar av fabianwoxholth | 19 mai, 2009

 9. Bra innlegg. Politikere må begynne å ta makta til å håndtere rusproblematikken i egne hender med de rette verktøyene og ikke la politiet drive opprydninga. Juridisk forfølgelse av brukere av ulovlige stoffer er ikke bare absurd misforstått og inhumant; det fungerer rett og slett ikke.

  Kommentar av Balle Klorin | 19 mai, 2009

 10. Junkisene gjør meg kvalm. Få de bort. De har alle et sted å bo – de kan da sette skudda sine der for hel….

  Kommentar av Ståle | 19 mai, 2009

 11. Norge har en mer restriktiv ruspolitikk enn Danmark, samt mer liberal enn i Sverige. Likevel har vi desidert flest mennesker involvert i alvorlige rusproblemer. Krigen mot narkotika er en fiasko og frarøver en hel menneskegruppe deres rettigheter i forhold til støtte, strafferett og medisin. Vi er nødt til å se på hvilke tiltak som vil ha en reell efgfekt – og da må vi tørre å møte oss selv i døra. Dette fletet har vært neglisjert siden det ble etablert på 60-tallet, og er en skam for vårt velferdssamfunn. Gi disse menneskene verdighet – for de er det de er, mennesker!

  Kommentar av Reynolds | 19 mai, 2009

 12. Slapp av folkens… Dette skjer ikke så lenge Gjengedal er politimester… Han har ikke guts nok til å sette hardt mot hardt…så fort en politiker taler han imot så smyger han seg med sia til og halen mellom bena…

  Kommentar av politimann | 19 mai, 2009

 13. reflektert, solid og bra!

  Kommentar av psykolog | 20 mai, 2009

 14. Selvfølgelig er det regjeringen som styrer over politiet, og det er også godt politiet sier ifra at de ikke mener dette er deres ansvar en gang i blant. Men for å endre holdningen til regjeringen er det viktig å påpeke hva politiet gjør som er feil, og hva politikerne kan gjøre for å forbedre situasjonen.

  Ellers mange gode kommentarer og innspill på et viktig tema!

  Kommentar av Simen | 26 mai, 2009

 15. Word! Nøktern opplysning og holdningsskapende arbeid til folket. Ikke glem viktigheten av dialgog fra grasrota av, og ta gjerne turen innom oslo s for å slå av en prat med politiet for å utveksle meninger. Hadde alle vi som mener at de bruker ressurser unødvendig og som har muligheten til å stikke nedom og konfrontert de med det ansikt til ansikt i en dialgog med respekt for menneskeverd ville det garantert hatt en positiv virkning. Man sår frø, gode holdninger gir ringvirkninger, presset må komme nedenfra og handling banker ut tanker og tekst any day.

  Kommentar av Lara | 28 oktober, 2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: