simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Pris for èn arbeidsplass: NOK 1.3 mill.

I dag begjærte General Motors sin konkurs. Med 90 milliarder i netto gjeld (172 i lån, 82 i eiendeler ifølge Bloomberg), var det ingen overraskende konkurs. Selv mynighetenes krisepakke på 20 milliarder hjalp ikke giganten ut av situasjonen. Store restrukturinger kommer, og mye vil bli solgt ut av firmaet slik at GM kan overleve i en lettere form. GM har blitt kritisert for å være gammeldagse i bilindustrien, og mens Toyota og andre asiatiske merker har satser mer miljøvennlig, har GMs merker fortsatt satsningen på SUVs og bensindyre biler, noe som de tapte stort på da oljeprisen var høy. I tillegg har bedriften vært generellt dårlig til å styre sine kostnader.

Dyre arbeidsplasser
Til tross for dette er enda en redningspakke på vei. Obama-administrasjonen ønsker 30 nye milliarder dollar inn i det nye firmaet. Da vil det totalt sett ha gått med 50 milliarder dollar i pengesluket. Argumentet er å trygge de arbeidsplassene som befinner seg i bedriften – som er 230 000 globalt, skal man tro NTB-meldingen i dag. Det vil si at prisen på en arbeidsplass er 1.35 millioner kroner – selv om mange av de uansett er meldt å bli borte.

Å spytte inn så mye penger for et så usikkert prosjekt virker totalt meningsløst. GM hadde store problemer før finanskrisen,  og selv om det var krisen som veltet begeret, kan nok flere topper i GM være fornøyd med timingen på konkursen – ingen har liksom skylden for finanskrisen, og myndighetene kjøper jo oss bare ut av problemene!

Du kan betale mye arbeidsløstrygd for 50 milliarder. Hvis man tenker på at mange av GMs datterselskaper ville blitt solgt ut av konsernet og fortsatt noenlunde på samme måte kunne det vært en billigere måte å sikre arbeidsplassene på.

Reklamer

1 juni, 2009 - Posted by | Economics, Society, Welfare | , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: