simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

– Klassefiender, uansett hvem de er, må elimineres gjennom tre generasjoner

Orderen ovenfor er som lov å hevde i Nord-Korea, og den er utsent av Den Store Leder Kim II Sung. Den viser en ide om kollektivistisk, arvet straff man knapt kan tenke seg fortsatt fantes i 2009. Og straffen er arbeidsleire, hvor vakter har fått beskjed om å slå, voldta eller drepe fanger dersom de føler at de kjeder seg.

Satelittbilder avslører
De siste årene har det blitt tilgjengelig stadig flere satelittbilder av Nord-Koreanske konsentrasjonsleire, helt allment for alle som ønsker å se de. Disse bildene, sammen med interjuer av personer som har rømt, antar at det dreier seg om så mange som 300.000 fanger. De aller fleste dør før de er fylt 50, dersom de ikke allerede har dødd av sult, i arbeidsulykker eller er drept av fangevoktere. Ifølge myndighetene i Nord-korea eksisterer ikke dette overhodet.

Konsentrasjonsleirene fungerer for å holde befolkningen i sjakk. Alle som arbeider under Kim vet at dersom de så mye som blunker i sin avlydelse, vil de og familien deres sendes til konsentrasjonsleirene. En kvinne forteller at hun ble arrestert fordi hun var venninne av Kims 1. kone, og at hun hadde mulighet til «å sladre om Den Store Leder». En annen ble beskyldt for å være Sør-Koreansk spion. Han tilstod etter 9 måneder tortur og 40 kilo lettere. Da han kom inn i arbeidsleirene la han faktisk på seg vekt.

Et taust verdenssamfunn
Jeg tror ikke jeg overdriver ved å kalle dette for nåtidens største menneskerettighetsbrudd. Derfor er det ekstra spesielt at det får så liten oppmerksomhet i verdenssamfunnet. Det finnes ingen Nord-Koreansk Dalai Lama, og tross den stadig større dokumentasjonen, viser verdenssamfunnet liten interesse for det som skjer. Derfor er det viktigste å gi flyktninger fra disse leirene en stemme.

Sør-Korea har lenge vært forsiktig med å kritisere nabolandet i frykt for krig, og USA har hittil kun vært interessert i den sikkerhetspolitiske saken. Samtidig er det nok ikke så lett heller. Ifølge en senior official i State department under Bush-administrasjonen blir nordkorenerne helt gærne hvis du nevte leirene. Det leder oss til Kina. Med sine forbindelser til Nord-Korea er Kina et land med innflytelse. De kan presse Nord-Korea til å endre sine praksiser. Derfor er både USA og Kina viktige spillere som må konfrontere Nord-Korea med sine handlinger.

Reklamer

24 juli, 2009 - Posted by | Civil Liberties, International, Society | , , ,

2 kommentarer »

  1. […] ligger rett bak hans lek med kulturkrasj, regimelover og ordleker. Nord Korea er kanskje det mest autoritære regimet som eksisterer i verden i dag. Derfor blir “Pyongyang: A Journey in North Korea” også […]

    Tilbakeping av Lesetips: “Pyongyang: A Journey in North Korea” « simeneide.com | 2 september, 2009

  2. […] Nord Korea er kanskje verdens mest totalitære stat. Et land hvor det er legitimt at straff kan gå i arv i tre generasjoner. Nord/Sør-Korea brukes også som et av tekstbokeksemplene på hvor viktig institusjoner er, […]

    Tilbakeping av Simen leser PaxLeksikon « simeneide.com | 4 november, 2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: