simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Dagpenger er ikke lønn for valgkampspolitikere

I Aftenposten i dag møter vi Lena Risan som er arbeidsledig og varaordfører i Våler. Hun er oppgitt fordi hun ikke kan drive med valgkamp og samtidig få full tildeling av dagpenger. Det er ikke vanskelig å forstå irritasjonen, samtidig må vi sikre at dagpenger ikke vil fungere som lønn for de som påtar seg frivillige verv både i det politiske og samfunnsmessige liv.

Norge er et av landene i verden  med høyest levestandard, høyest utdanningsnivå og minst sykdom, men samtidig mest personer uten arbeid i arbeidsfør alder. Til dels kan vi som et rikt land ta oss råd til å ha så få i arbeid, men det bør uansett ikke være et mål å ha flest mulige i ulønnet arbeid. Derfor er det riktig av NAV å trekke dagpenger når arbeidsledige bruker mye tid på andre verv, uansett som disse vervene er ulønnet eller ikke. Dette er en prioritering av tiden til den arbeidsledige, og hvis hun istedenfor ønsker å drive politisk arbeid eller valgkamp, fremfor å søke jobb, bør man selvfølgelig ikke betegne denne personen som arbeidsledig.

Det er mange politikere som tar fri fra jobben i valgkampen. Slik rekker de å løpe fra dør-til-dør, skrive leserinnlegg i aviser og alt det andre som er relevant for å fremme deres parti. Disse får ingen lønn for dette, ettersom samfunnet regner det som et frivillig arbeid. En grell utnyttelse av dagpengene ville derfor kunne være om alle politikere sørger for å bli oppsagt før valgkampen, slik at de slapp å ta ut permisjon, og kunne få en levelig inntekt på sitt frivillige arbeid.

Mottar man dagpenger, er dette for å ha kapasitet til å søke nye jobber. Om man velger å prioritere tiden sin til å delta i politiske aktiviteter, sier det seg selv at man ikke bruker all sin kapasitet til å søke jobb. Når man i tillegg mottar godtgjørelser for sitt arbeid, slik varaordfører Lena Risan gjør, er det viktig å redusere dagpengene tilsvarende. NAV kan ikke fungere som en arbeidsgiver for politikere som vil drive valgkamp.

Reklamer

31 juli, 2009 - Posted by | Society, Welfare | , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: