simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Når Vigrid er i skoledebattene må de bekjempes med ord

De siste dagene har debatten rast i Buskerud: Skal Vigrid få lov til å stille til skoledebattene? Det er en viktig debatt, og mange faller i Vigrids egen usmakelighet når de argumenterer mot Vigrids rett til å stille til noe som fortsatt heter frie, demokratiske valg.

Meningene er delt:

 • SOS rasisme vil totalforby organisasjonen Vigrid. Den holdningen har jeg skrevet om tidligere;
 • SU vil ikke at Vigrid skal stille til valg, og hvertfall ikke at de skal få være med i skoledebattene;
 • Unge Høyre ville en stund boikotte skolevalgene, men fikk ikke med seg resten av ungdomspartiene;
 • AUF og FPU ønsker å møte Vigrid med debatt, dette er også hva Unge Venstre ønsker.

Denne saken er todelt. For det første er det en feilslått strategi å boikotte skolevalgene. Dersom ingen andre enn Vigrid stiller, betyr jo dette nettopp at de får all tiden til å øse ut sin rasistiske propaganda. Derfor bør både vi i Unge Venstre og andre partier være klare til å møte de rasistiske ytringer som Vigrid kan komme med, og slå tilbake med saklig og gode argumenter.

Den andre delen er av mer fundamental art. SOS rasisme, og til dels også Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre, har luftet tanken om at Vigrid ikke burde fått lov til å stille til valg i førsteomgang. Dette vil være å bruke Vigrids politikk som sin egen. Gjennom påskudd av at Vigrid er et rasistisk og diskriminerende parti ønsker man derfor å diskriminere de som har denne oppfatningen. I Norge  har vi lange tradisjoner for ytringsfrihet og demokrati. Å nekte noen å stille til valg basert på deres meninger, uansett hvor forferdelige de måtte virke, er i direkte konflikt med den grunnidèen som det norske demokratiet er bygget opp under.

Å forby Vigrid vil ikke fjerne de rasistiske meningene, de vil kun gå under jorda. Det vil også forsterke et stakkarslig syn vigrid-medlemmene har på seg selv, og på den måten forsterke deres «kamp mot makthaverne».

Vigrid er ingen snille gutter, og skoledebattene i Buskerud kommer til å bli en god utfordring. Allikevel mener jeg det er riktig at de kan være der. Man må bekjempe rasistiske ytringer med ord, ikke gjennom deres egne diskriminerende holdninger.

Oppdatering
De siste dagene har jeg både vært i debatt med Buskerud SU, som mener Vigrid er så farlig at unge mennesker bør skjermes for hva de sier. Bygdeposten i Hokksund har også interjuvet meg om samme sak, der jeg fikk støtte fra mange ordførere i fylket: Man kan ikke tie slike grupperinger i hjel. Lundteigen var kanskje den som tippet mest over for å forby Vigrid, men han har da heller aldri vært særlig opptatt av rettssikkerhet og demokrati, så lenge han får melka sin.

Reklamer

9 august, 2009 - Posted by | Civil Liberties, Politics and Elections, Society | , , , , , , , ,

3 kommentarer »

 1. Det er ikke snakk om at vi ønsker å tie noen i hjel, vi kommer bare aldri til å akseptere det buskapet Vigrid yttrer, og ønsker prinsippiellt ikke møte nazister i debatt. Å la de slippe til i skoledebatt vil gi de muligheten til å verve nye medlemmer og bygge nazibevegelsen som helhet. Vi kommer til å møte de, men mener fortsatt det er naivt at partier og rektorer ønsker de vellkommen og mener fortsatt at boikott ville vært foretrokket.

  Kommentar av Andreas Brandt | 20 august, 2009

 2. Å nekte noen å snakke er det samme som å tie de ihjel. Når man først har invitert noen til en debatt, er det svært betenkelig å trekke denne invitasjonen. Det viser at man ikke ønsker de på grunn av deres ytringer, noe jeg ser på som udemokratisk og lite verdig i et liberalt demokrati.

  Jeg kommer heller aldri til å akseptere det budskapet Vigrid ytrer, men jeg aksepterer deres rett til å si det. Vi må kjempe imot deres ytringer ved hjelp av ord, og ikke prøve å låse de inne i fengsler – for det er nettopp slik diktaturer holder seg gående.

  Kommentar av Simen Eide | 21 august, 2009

 3. SOS Rasisme er bøller som truer ytringsfriheten. La Vigrid og andre få lov å si det de vil si, og så får folk gjøre opp sin egen mening om det som ble sagt.

  Det må jo også nevnes at SOS Rasisme er tungt statsstøttede og at styret i SOS Rasisme har samme styresmedlemmer som i den ekstrem-kommunistiske organisasjonen «Tjen folket». (du kan vedde på at de gutta der vil ha frihet til å ytre s i n e meninger. Men Vigrid skal ikke få ha det….)

  Kommentar av Gunnar Eggen | 1 september, 2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: