simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Lesetips: «Pyongyang: A Journey in North Korea»

Tegneboken «Pyongyang: A Journey in North Korea», skrevet av Guy Delisle, handler om Delisles opphold i den Nord-Koreanske hovedstaden der han skal lage tegnefilm for et fransk selskap sammen med et nordkoreansk tegneteam. Under sitt opphold forstår han at hans tegneteam har våpentrening om morgenen i tilfelle en amerikansk invasjon, resturantene heter noe så enkelt som #1, #2 og #3,  og ifølge hans obligatoriske guide: det fødes ikke funksjonshemmede i nordkorea, rasen er for sterk og sunn til det.

En av de mer direkte henvisningene til regimets brutalitet i Delisles bok "Pyongyang: A Journey in North Korea"

En av de mer direkte henvisningene til regimets brutalitet i Delisles bok "Pyongyang: A Journey in North Korea"

Guy Delisle er opprinnelig en kanadisk animatør. Etter et opphold i Kina fant han ut at det ville være spennenede å lage en bok ut av hans tegninger fra sin tid der. Slik begynte det. Han har også skrevet en bok fra Burma, og reiser nå til Israel for å gjøre det samme og skrive en bok om muren. Men som han sier til det svenske tv-programmet kobra«Det politiske er en utfordring for meg, for jeg er egentlig mer en underholder. Nå må jeg kombinere både underholdning og politikk, og det er en stor utfordring».

En tegneserieamatør som vanligvis er vant med å lese Pondus og M i avisa, og til nød kortere tegneserier som Donald, ble særdeles overrasket over hva Delisle klarer å få inn i sitt format, der enkle observasjoner blandet med illustrerende sketsjer av situasjonen gjør at mye forstås, men enda mer leses mellom linjene. «Pyongyang: A Journey in North Korea» er morsom bok med gode tegninger og poenger, men den har et alvor som hele tiden ligger rett bak hans lek med kulturkrasj, regimelover og ordleker. Nord Korea er kanskje det mest autoritære regimet som eksisterer i verden i dag. Derfor blir «Pyongyang: A Journey in North Korea» også et godt stykke journalistisk arbeid i et land hvor kameraer ikke får tilgang. Jeg gleder meg til å lese hans bøker om Burma og Kina.

Reklamer

24 august, 2009 - Posted by | Uncategorized | , , , ,

3 kommentarer »

 1. Jeg var på begge debattene og er sikker på at hvis Vigrid hadde stilt opp på debatten for de som gikk studieforberedende linjer, ville de ikke ha vært noe særlig populære. Alle vet at Vigrid hjernevasker de som biter lett på.

  Kommentar av Kongsberg | 2 september, 2009

 2. I dag så vi blant annet at vigridtilhengere gjerne er:

  – folk med traumer fra ungdomstiden(selvskaderkutt oppover armene…) som lett lar seg påvirke

  – jenter med komplekser for utenlandsk opprinnelse som er villige til å ofre seg for et nynazistisk Norge

  Kommentar av Kongsberg | 2 september, 2009

 3. Hei Kongsberg,
  jeg tror nok at de aller fleste klarer å gjennomskue Vigrid. De står for svært ytterliggående meninger, som de aller fleste er enige om at er horrible.

  Allikevel vet man at det sitter flere ungdom med slike ideer i salen. At vigrid får lov til å snakke betyr ikke at de nødvendigvis får større oppslutning, men heller at deres meninger ikke blir så mystiske som tidligere, noe jeg tror kan være årsaken til at folk blir dratt inn i slike miljøer. Meningene finnes, det spørs bare hvordan vi vil håndtere de. Prøve å undergrave deres eksistens eller å la de konfronteres i det åpne rom.

  Kommentar av Simen Eide | 8 september, 2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: