simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Høstens Skoledebatter: Grandiosa-vitser, lommemannen og Vigrid

Etter høstens skoledebatter har jeg hørt de fleste vitsene et par ganger hver. Grandiosavalget fikk flere stemmer enn Senterpartiet, SV og Rødt mener baller er diskriminerende og Krf fornekter ballenes eksistens. Og da har jeg ikke engang begynt å snakke om Høyre og Arbeiderpartiets Melodi Grand Prix på slutten av hver debatt der de kappes i å synge om hverandres politikk i kjærlighet for hverandre. På min siste debatt i Røyken ble jeg svært positivt overrasket da Jon fra Fpu reiser seg opp og tar en sang jeg hittil ikke har hørt – men sterkt inspirert av Ap og Høyre sin sang.

Ikke bare stand-up
Skoledebatter er allikevel ikke bare standup. For å holde fokuset oppe til 1000 elever som sitter og hører på er ikke alltid like lett, og å kunne forbilledlige sine synspunkter er ikke en teknikk som bare er forbeholdt skoledebattanter. Graden av informative innlegg er selvsagt noe varierende, og jeg må si at endel debattanter bruker og finner opp fakta litt som det passer dem noen ganger. Men så er det jo da ekstra morsomt å ta de på det etterpå, som da SV påstod de hadde garantert mot oljeboring i Lofoten Vesterålen, eller ikke bygget et eneste gasskraftverk (what where you thinking?).

Grove vitser
Det er vel også derfor jeg ikke reagerer så sterkt da Raymond Johansen stormet mot en stakkars Fpu-debattant som har sammenlignet Stoltenberg med Lommemannen, eller når Rødts Terje Kollbotn stormer over «Heller død enn rød»-buttonen til Unge Høyre. Jeg skal ikke ta Fpu i forsvar på noen måte, men om Raymondsen hadde deltatt i noen flere skoledebatter, ville han nok sett nokså hardere skyts, også fra sine egne. I løpet halvannen uke har jeg hørt Frp blitt kalt rasister og «neger-høyre», Krf er blitt kalt homohatere og den mest skremmende er kanskje den som oppfordrer folk til å «gjøre med nazister (Vigrid) som man gjorde under krigen». Den siste har også blitt beskrevet i mer detalj.

Ytterliggående partier
Som debattant i Buskerud har Vigrid vært en utfordring for debatten. For som liberal kan man selvfølgelig ikke kneble meningsmotstandere under noen rasismeparagraf slik SOS-rasisme ønsker. Ei ønsker man å havne i munnhoggeri med Vigrid, ettersom det vil ta for mye fokus bort fra debatten om stortingsvalget. Det var kanskje løsningen ble å forholde seg taus mot de, og det fungerte mer eller mindre godt. Vigrid og Norgespatriotene fikk sin åpnings- og avslutningsapell, men fikk som oftest ikke dominere debatten ellers.

En ting som hvertfall var feil taktikk var da NorgesPatriotenes debattant fikk en mynt i hodet slik at han begynte å blø kraftig. Aldri før har noen med så gale meninger fått sympati i norsk riksmedia, og jeg er glad for at de som gjorde det ikke forsøkte igjen. Det viser bare et veldig viktig poeng: rasisme bekjempes med ord, ikke med tomflasker.

Etter å ha snakket til rundt 5000 elever gjenstår det da bare å vente til 8. september for å se hvordan alt gikk – jeg krysser fingrene!

Reklamer

7 september, 2009 - Posted by | Uncategorized

1 kommentar »

  1. ups da. Vigrid fikk dobbelt så mange stemmer som Venstre.

    Kommentar av kongsberg | 8 september, 2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: