simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Det er tøft å være menneskerettighetsforkjemper…

… når det er klima- og gode talere som får fredsprisen.

I verden er det mange viktige forkjempere for skikkelig fred. Tidligere har fredsprisen gått til mennesker som sitter i husarrest i Burma, og andre som gjør en hederlig innsats og risikerer alt i sin kamp for så elementære rettigheter som demokrati og ytringsfrihet – grunnleggende rettigheter for å sikre mennesker fra krig og terror. De siste årene derimot, går den til en klimakjempe som har gjort en god innsats på å sette klima på agendaen, misforstå ikke, men å lage en film om klimaendringer kan vanskelig kvalifisere til årelang kamp menneskerettigheter, fred og demokrati.

Nobelkomiteen nedvurderer seg selv når de gir prisen til verdens mektigste person. Istedenfor å sette søkelyset på viktige situasjoner i Kina, Columbia, Afghanistan (…), håper de at Barack Obama skal sette søkelys på Nobelprisen ved å utnevne han. Istedenfor å være den som setter fokus på situasjonen, utnevner de en allerede kjent person til å kaste glans på Nobelkomiteen.

Obama har utvilsomt sagt mye visjonært i sine få måneder som president, men istedenfor at presidenter nå skal arbeide hardt hele livet for å motta en av de mest prestisjefylte prisene, kan de nå få den som en startgave til sine verv. At Obama også trapper opp en krig gjør ikke utnevnelsen mindre kontroversiell.

Når jeg ble med i Unge Venstres internasjonale utvalg, oppdaget jeg ganske fort den genuine mangelen på interesse for de virkelige menneskerettighetene i verden. Det virker også som at Nobelkomiteen finner dette kjedelig, og trenger dagens celebrities til å fronte deres fredspris. Kanskje neste nyhet er som EirikMosveen melder på Twitter: «SISTE: Jens Stoltenberg inviterer med Barrack Obama på tamreinjakt i Rendalen.»

Reklamer

9 oktober, 2009 - Posted by | Civil Liberties, Society

2 kommentarer »

  1. Jeg tror du tar feil. Jeg tror ikke noe på at Nobelkomiteen har gitt ham prisen for å få oppmerksomhet. Jeg tror han får prisen for det han faktisk har gjort det året som har gått – og som støtte i arbeidet han har sagt han skal gjøre.

    Kommentar av bjornsm | 9 oktober, 2009

  2. Nobelkomiteen la mye vekt på Obamas fremtidige arbeid. Og det er det som er det store problemet med prisen. Den er ikke lenger en pris som gir honnør til noen som har gjort noe, men noen som man håper kommer til å gjøre noe.

    Kommentar av Simen Eide | 19 oktober, 2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: