simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Klimapolarisering og klimadebatt

IPCCs ekstrapolarsjon på temperaturutviklingen versus ekstrapolarsjon gitt ved svingninger. Kilde: tu.no

Teknisk Ukeblad belyser en viktig del av den akademiske klimadebatten i sin artikkel «– Lei av CO2-hysteriet«, der de interjuver flere anerkjente forskere som stiller kritiske spørsmål til FNs IPCC klimamodeller og antagelser. Dette er stemmer som sjelden kommer frem i den offentlige debatten, selv om sålangt jeg selv klarer å vurdere har mange interessante poenger. De blir fremstilt som outsidere som kjemper en håpløs kamp mot media som leter etter katastrofeoverskrifter og CO2-spøkelset som er opphøyet til religion.

Med mitt ene år med naturvitenskapelige studier ved NTNU er det vanskelig å vurdere hva som er riktig. Teknisk Ukeblads artikkel fremstår like overbevisende som Al Gores film gjorde for et par år siden. For eksempel, dersom ekstrapolarsjonen som IPCC har gjort basert på tidligere observasjoner uten å inkludere svingninger som er sett tidligere, minner dette om dårlig bruk av data. Men jeg tviler egentlig på at IPCC sitt argument er så svakt.

Klimaforskning har blitt enormt politisert, og forskere hopper mellom sine roller som vitenskapsmenn og politikere. Det er betenkelig. Blant annet skal tidligere leder av IPCC ha sagt at det er umoralsk å fremsette påstander om at CO2-utslipp ikke er årsak til temperaturøkninger. Å blande etikk og moral inn i et spørsmål om empiri er ikke bare ironisk, men svært betenkelig når man ønsker seg en så fri forskning som mulig som skal legge frem indikasjoner på hvordan verden faktisk henger sammen. Et annet betenkelig trekk er den store bestillingsforskningen på effektene av menneskeskapt oppvarming. At pengene flyter til formål som er i tiden er ikke rart, men politikere skal absolutt ikke øremerke penger til slik forskning. Det får universitetene selv ta seg av.

Det som derimot er viktig, er at man ikke får slike ensidige oppslag som verken at dommedag nærmer seg eller at en det finnes en liten gruppe outsidere som kjemper mot den store makteliten (dersom det siste er sant, er det virkelig en grunn til å slå alarm). Klimaforskning har godt av en god debatt, noe også forskere som mener oppvarmingen er menneskeskapt er enig i. Derfor håper jeg at media i fremtiden ikke fremstiller noen som outsidere, men at også andre får mulighet til å kommentere og kritisere modeller og målinger i samme artikkel, slik god presseskikk er. Det betyr kanskje at man trenger flere journalister som også har bakgrunn i naturvitenskapelig akademia, slik at man klarer å presentere andre historier enn dommedagsprofetier og helten som kjemper mot makteliten.

Reklamer

24 oktober, 2009 - Posted by | Environment, Society

2 kommentarer »

  1. Det som også er fremkommet er at de som preker mot den rette lære vil ikke ha særlig tjangs å få publisert sine oppdagelser i de tunge forsknings tidsskriftene. En annen sak er at hvis man ikke er med på «leken» så vil man risikere at en mister anseelse og karriere stigen knekker.

    Det siste er en effektiv måte å holde tilbake opplysninger som kan bli litt ubehagelig for dem som sitter på toppen. Jeg tror at man får ikke skikkelig hull på byllen før toppskiktet i de vitenskapelige miljøene går av med pensjon. Hvor lang tid dette vil ta vites ikke men så vidt jeg kan se vil det ta et sted mellom 5 og 10 år.

    Og det er triste greier.

    Kommentar av Arne Knudsen | 13 desember, 2009

  2. Jeg er hverken akademiker eller politiker, kun en person som har levd noen år (67), og sett hysterier før. Det som gjør meg undrende til hele klimadebatten, er: Hvorfor hører vi ikke om de enorme CO2-utslippene som skjedde i løpet av krigsårene 1939-1945. Brennende skip på alle hav, brennende byer, tusenvis av tunge bombefly dag og natt over Europa de siste krigsårene, kullagre som brant i månedsvis, ja, i årevis! I tillegg var det kullfyrte skip i hundrevis av konvoier. Det paradoksale etter krigen var at jorda gikk inn i en kald periode som varte 15-20 år.

    Kommentar av Erling Minotti Krange | 15 januar, 2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: