simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Problemet er ikke næringsvirksomhet, det er at Håkon Hanssen vil tjene penger

Jeg våknet litt brått i dag morges da radioen krisemaksimerte en totalt ikke-sak man knapt ser utenfor agurksesongen. Hvis man ser bort i fra svineinfluensaen, selvfølgelig. Bjarne Håkon Hanssen skal over i det private næringsliv og bli PR-rådgiver, og det ser ut til at hele Norge synes dette er en alvorlig synd:

«De trår over en etisk grense. Slik gjør man bare ikke. Dette er forbilder som river ned synet på rett og galt og gjør stor skade» , Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet

«Det er ille at så sentrale politikere mener PR er mer verdifullt enn omsorg, skole og velferd»,
Karin Andersen fra SV til Dagbladet.

Men det er ikke bare SV og Lundteigen som kommer med merkelig kritikk (dette gjør de jo ofte uten at man bør tillegge det noe særlig større vekt). Også tidligere Ap-veteran ser ikke ut til å reagere på at Hanssen skal inn i næringslivet. Ifølge NRK: «Ørbeck Sørheim mener at det å selge slike tjenester til et slikt prisnivå, 3500 kroner timen, viser at klientene ikke kommer fra det sjiktet som er Aps velgere.»

Dette er mer enn nok! For det første, folk med noen prinsipper bør gi blanke i hva en ekspolitiker ønsker å bruke tiden sin på. Å anklage en mann som har brukt 29 år av livet sitt i politikken for å mene at næringsliv er viktigere enn offentlige oppgaver er ikke bare nærsynt på hvor velstand faktisk kommer fra, men viser elementær mangel på vurderingsevne. At Håkon Hanssen har lyst til å «skape verdier istedenfor å bare bruke de til gode formål» som han sa selv, bør og må respekteres. Eller som @norchris sa til meg på twitter i morges: «det er langt bedre at ap-topper går til næringsliv enn at de fyller alle toppstilingene i stat og kommune». Amen.

Ørbeck Sørheim har et like usmakelig utspill som tydeligvis viser at han fortsatt lever i en tid hvor Partiet skal tjenes uansett. Og han glemmer kanskje at LO og Bondelaget er ganske så sterke lobbyorganisasjoner?

Lobbyorganisasjoner til politikken er kanskje ikke det mest heldige for et åpent og inkluderende demokrati. Derfor er det viktig at det er åpenhet rundt slike forhold. Men å kalle det å gå fra rett til galt, slik Lundteigen gjør, blir paradoksalt. Å i tillegg be Partilederen styre over en som allerede har sluttet, minner om et arbeidsliv hvor arbeidsgiver har evig rett til å bestemme over sine arbeidstakere. Kanskje ikke et slikt arbeidsliv Ap står for, muligens unntatt internt (i LO)? Dersom det er noe innesideinformasjon som Hanssen kan misbruke i sin nye jobb er det Karanteneutvalget som må avgjøre, og langt mindre noe å lage noe politisk poeng over. Men så ser det heller ut til at problemet ikke er at han misbruker sin makt i næringslivet, men at han «vil være profittsøkende». Og det er folk med slike meninger vi vil ha til å styre landet vårt?

Jeg hadde ikke så mye til overs for Hanssen i starten av den rødgrønne regjeringen. Panzer-Hanssen forsøkte Unge Venstre å kalle han da i forhold til asylpoltikk. Hans utspill om snåstadmannen vakte heller ikke mye sympati i meg. Men etter hans modige utspill om legemiddelassistert behandling (populært kalt heroin på resept) og hans avgangskarakteristikk av Gerd-Liv Valla i forbindelse med IA-avtalen, har han gått til en klar favoritt. Kanskje etter påtroppende Audun Lysbakken.

Reklamer

27 oktober, 2009 - Posted by | Politics and Elections, Society

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: