simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

«Fremskrittspartiet – Att blanda Liberalism & populism»

För mig som ser öppenhet och invandring som något av det viktigaste och mest berikande som finns för ett samhälle är det omöjligt att sympatisera med ett parti som driver en sådan politik och använder sådan retorik, oavsett hur liberala de är i sin kritik mot förmynderi och regleringar.

Men invandringspolitiken är inte partiets enda avvikelse från den liberala vägen. Frp är en av de sista norska anhängarna av ett förbud för äktenskap och adoption för homosexuella, och partiet kräver ständigt högre offentliga utgifter än de andra partierna, särskilt för sjukvård och äldreomsorg. Men de tänker inte betala för det, för de har en sedelpress som drivs med olja.

Det er enda godt for oss «skikkelige liberalister» å se en av de mest profilerte liberalister i vår tid kritisere Frp sin selvutnevnte liberalismestatus. Han tar et oppgjør med Frp sin innvandringspolitikk, som både er fordomsfull og populistisk. Dette vises også i Fremskrittspartiet Ungdom. Mange der er gode liberale på mange områder, helt til man kommer til innvandring. Der hevder man ofte at fri innvandring egentlig er målet, men at systemet gjør at man må ha sterk begrenset innvandring. Tull, mener Norberg om denne holdningen:

I så fall kunde ju Frp ha kombinerat en kamp för friare invandring med en annan integrations- och bidragspolitik, eller i alla fall behålla dagens system. Nu kräver de i stället att invandringen ”begrenses kraftig” enligt partiprogrammet, de vill praktiskt taget stänga Norges gränser och skicka asylsökare till läger i Afrika.»

Herlig lesning! Men som et tillegg til Norbergs refs av Frp sin populisme vil jeg komme med en oppfordring til liberalister i frp og Fpu: Forlat partiet eller gjør alt dere kan for å endre det.

Reklamer

31 oktober, 2009 - Posted by | Politics and Elections, Society

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: