simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Laffer og Voodoo

Høyre argumenterte valgkampen med at lavere skatter fører til høyere skatteinntekter. Ved dynamiske effekter vil en skattelettelse gi en større  kake, og dermed skape såpass mange arbeidsplasser at de totale skatteinntektene blir høyere. Jens Stoltenberg parerte dette med å kalle det Voodoo-økonomi: valget er tross alt mellom «velferd eller skattelette til de rike». Og selv om lavere skatter er viktig for mye og mangt, må man nok si seg enig i Stoltenberg om Høyre og Unge Høyres voodoo-økonomi.

For Høyres teori om høyere skatteinntekter ved lavere skatter kommer fra den berømte Lafferkurven, som stammer fra den Nord-afrikanske økonomen (og altmuligmann) Ibn Khaldun,  og senere blitt beskrevet i «General Theory of Employment, Interest and Money» av John Maynard Keynes. Derimot var det Arthur Laffer som gjorde teorien offentlig kjent på 80-tallet. Lafferkurven tenker seg at dersom du øker skattesatsen gradvis, vil du etter et visst punkt få lavere skatteinntekter. Teorien kan visualiseres ved et ekstremtilfelle med 100% skatt, der ingen vil ha noe incentiv for å arbeide, og dermed vil det heller ikke komme inn noen skatteinntekter.

En enkel fremstilling av Lafferkurven. Hentet fra politicalbooks.wordpress.com

Spørsmålet da er selvfølgelig hvor denne grensen går, og det er her mange bruker teorien litt for enkelt. Selv om Høyre er noe uklare i sin tale, kan man tolke de i verste mening og tro at ved dagens skattetrykk vil skatteinntektene øke ved lavere skatt. Hittil er det lite bevis på at noe slikt stemmer, og så godt som alle økonomer er enig i at generelle skatter ikke er på «høyresiden av lafferkurven». Mange advarer politikere å ta noe slikt bokstavlig. Reagans budsjettsjef, David Stockman, skriver i Triumph of Politics:

«The whole California gang had taken [the Laffer curve] literally (and primitively). The way they talked, they seemed to expect that once the supply-side tax cut was in effect, additionalrevenue would start to fall, manna-like, from the heavens. Since January, I had been explaining that there is no literal Laffer curve.»

Lafferkurven forteller oss derfor mye om de dynamiske effeketene vi kan få ved å endre på skatten, men det er ganske stor enighet om at redusert skattesats ikke vil øke skatteinntektene. Derfor er det bare rett og rimelig at Høyre blir beskyldt for Voodoo-økonomi. Og det er synd, for hvis argumentene for lavere skatter i Norge skal reduseres til en dårlig løgn om hvordan staten får mer penger fra en reduksjon i skattesatsen, da blir det lite skattereduksjoner. Å redusere skatt er ikke bra fordi staten får mer inntekter. Å fjerne skatt er bra fordi det fører til at folk får mer innflytelse over egne liv, det gir mer spillerom for individer i samfunnet, men det oppfordrer også folk  til å arbeide mer for seg, sin familie og det de selv tror på. Kanskje blir ikke tapet i skatteinntekter så stor som SSBs analyser tilsier (de har ikke en dynamisk modell), men det blir mindre penger til stat. Og det er også gode nyheter for oss som mener at en skattepolitikk ikke skal maksimere inntekt til staten. At myndighetene ikke skal ekspandere og stadig dele penger utover til nye formål i en sosialdemokratisk shoppingstat.

Reklamer

29 november, 2009 - Posted by | Economics, Society | , , ,

3 kommentarer »

 1. Mye av det du skriver er sant, men må nesten tilbakevise at Høyre og Erna brukte argumentet du beskriver her. Dynamisk skattepolitikk er så mye mer enn Laffer-kurven. Når jeg sier at i noen tilfeller vil en lavere skattesats føre til økte inntekter viser jeg ikke til laffer. Jeg viser til at økt verdiskapning på et visst nivå gir økt skatteinngang og således er det god dynamisk skattepolitikk.

  Øker du avskrivningssatsen i avskrivningssgruppe d feks fra 20 til 30% gir det mer spillerom for næringslivet til selv å anslå verdiforringelse i sin bedrift som igjen kan gi økt spillerom som igjen gir økt investeringsrate som til slutt gir økt skatteinngang.

  Derimot så er ikke argumentet om dynamisk skattepolitikk mitt hovedargument for lavere skatt. Hovedargumentet er verdibasert og går på at lavere skatt gir mer frihet til individet til selv å bestemme hva han eller hun skal gjøre med pengene sine. Dynamisk skattepolitikk ligger i bakgrunnen og det kan vi snakke om Simen, på bakrommet når vi er kommet i regjering og skal utforme statsbudsjette og skal velge hvilke skatter som skal nedt;)

  Kommentar av christopherwand | 29 november, 2009

 2. Lafferkurven tar innover seg nettopp de dynamiske skatteffektene, ved at den sier at ved en skatteøkning vil det bli mindre økonomisk aktivitet, som vil gi mindre skatteinngang enn det man kanskje først ville trodd. Derimot er den ikke noe særlig mer enn et tektbokeksempel, og er for generell i denne formen til å si hvordan skatteinngang endres.

  Ved å fjerne enkelte, smale skatter kan det hende at skatteinngang økes, men ikke noe som reduserer det generelle skattetrykket. Det ble vist under Bush, og utallige andre eksempler.

  Vi har nok uansett det samme målet om generelt lavere skatter, men å bruke argumenter som er feil og attpåtil vanskelig å forestille seg, er vanskelig å se for seg.

  At målet i det hele tatt skulle vært å maksimere skatteinngangen er jo absurd sett fra et liberalt ståsted 😉

  Kommentar av Simen Eide | 29 november, 2009

 3. Someone essentially lend a hand to make critically articles I might state.
  That is the first time I frequented your website page and so far?
  I amazed with the analysis you made to create this actual put up incredible.

  Magnificent activity!

  Kommentar av twoja-pieczatka.pl | 24 mars, 2014


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: