simeneide.com

"Alle vil redde verden, men ingen vil hjelpe mamma med oppvasken"

Vi kan hvis vi vil

Ungdom mot EU har, ifølge nettsiden deres, tre hovedargumenter for at Norge ikke bør bli medlem i EU:

 • Miljø
 • Solidaritet
 • Folkestyre.

Under miljø kritiseres EU for å være for økonomisk vekst. Det står videre at Norge ikke nødvendigvis vil føre en mer miljøvennlig politikk, men vi har muligheten, hvis vi vil.

Under solidaritet kritiseres EU for å undertrykke fattigere land med sin handelspolitikk. Igjen kan Norge alliere seg med de fattigere landene for en mer solidaisk politikk, hvis vi vil.

Altså gjøres ingen av de to hovedargumentene til Ungdom mot EU i Norge i dag, og mange vil kanskje hevde at EU til og med gjør det bedre enn Norge. Da står bare folkestyre-argumentet igjen, som ikke er uproblematisk for de som er for lokalt selvstyre, men dette fortjener et blogginnlegg for seg selv. Nytt forslag til slagord i forslagskassen til Ungdom Mot EU:

Norge kan bli bedre enn EU, hvis vi vil

Reklamer

15 august, 2010 - Posted by | International, Politics and Elections, Society | , , ,

4 kommentarer »

 1. Eventuelt:
  Norge kunne kanskje, under gitte omstendigheter, har vært flinkere enn EU på enkelte områder innenfor solidaritet og miljø.

  Catchy?

  Kommentar av Mathias | 15 august, 2010

 2. Et så innviklet slagord ville jo kanskje til og med fått noen venstrefolk til å bli med på laget.

  Ellers er det fantastisk hvordan de presiserer at økonomisk vekst er et onde. At de i tillegg forsøker å assosiere øk. vekst som et EU-fenomen må anses som et morsomt ekstraelement i den mildt humoristiske nettsiden deres.

  Kommentar av Simen Eide | 15 august, 2010

 3. jeg vil si meg enig i at et fokus på økonomisk vekst er et onde, sjekk ut utviklingshistorie. Økonomisk utvikling er det vi trenger. Vekst sier ingenting om fordeling.

  Kommentar av Lara | 27 oktober, 2010

 4. Lara,
  jeg er enig med deg at fokuset først og fremst bør være økonomisk utvikling. Det finnes flere tilfeller der veksten i hovedsak kun går til en liten gruppe. Derimot, økonomisk vekst er en sterk indikator for om økonomisk utvikling faktisk skjer. Dette er beskrevet gjennom mange økonomiske teorier, samt flere empiriske studier som tyder på det. For eksempel, se Hans Roslings foredrag om økonomisk vekst vs. barnedødlighet. Her ser du en ganske klar log-lineær sammenheng.

  Fordeling kan bare forbedre et land til en viss grad. Man kunne for eksempel ikke ha fordelt seg frem til den utviklingen vi har sett i verden de siste 200 årene (eller 1000, 100 eller 50 for den del). Det er ikke slik at vi vanlige mennesker har fått en større andel av kongens velstand som har gjort oss rike. Alle har blitt rikere gjennom teknologisk utvikling som i det lange løp kun kan realiseres gjennom økonomisk vekst (begge uttrykk i bred forstand).

  Så ja, økonomisk vekst er ikke alt. Men det betyr mye.

  Kommentar av Simen Eide | 28 oktober, 2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: